Az ELŐZŐ RÉSZBEN beszéltünk a weboldal létjogosultságáról egy vállalkozás életében. A cikksorozat ezen része kiegészítésképpen szolgál a weboldalhoz, és magához a webdesign szakmához.

 

 

Ha van webdesigner, akkor van webdesign is?

 

A kérdés jó, és jogos. Igen, van webdesign, ráadásul a weboldal építés elengedhetetlenül fontos részét képezi. A webdesignt terv a honlap tervrajza.

 

Amint megszületett az elhatározás egy weboldalra, végig kell gondolni, hogy pontosan milyen funkciók jelenjenek meg, és mikre nincs szükség. Mi az, ami elengedhetetlen, mi az, ami egyáltalán nem fontos. Mi az, ami „de jó lenne nekem is, mert a másnál milyen jól néz ki”.

 

A webdesign terv elkészítése hasonlít arra, amikor legó kockákból felépítesz egy kastélyt… kicsit sántít a hasonlat, mert a webdesign terv tökéletesen alkalmas arra, hogy a fejlesztő felépítse a honlapot, míg azért a legó kastéllyal nem sétálok el a kivitelező céghez, hogy „na, akkor kezdhetik az alapok kiásását”. De maga az elemekkel való játék gyakorlatilag ugyanaz.

 

Ha valóban pénztermelő honlapot szeretnél magadnak, akkor kiemelkedően fontos, hogy egy hozzáértő szakember készítse el a terveket. Természetesen lehetsz Te is ez a szakember, ez is tanulható.

 

 

User experience, felhasználói élmény

 

Webdesign tervezésnél figyelembe kell venni a látogatói, vásárlói viselkedést. Honnan érkezik, hova kattint, miért pont oda. Onnan hova és hogyan halad tovább. Egy-egy cikkből mennyit olvas el, miért pont annyit, miért pont azokat a sorokat. Mennyi és milyen méretű képeket tegyünk és pontosan hova. Mennyi, és milyen gombot tervezzünk, azok hova mutassanak? Mekkora és milyen betű a kényelmes számára, amivel valóban a tartalomra figyelhet, és nem arra, hogy hogyan tudja elolvasni azt. Figyelembe kell venni az egyes kijelzőket, az elemek egymáshoz való viszonyát, mindezt a marketing szempontok figyelembe vételével. A szaknyelv ezt hívja UX-nak, azaz User Experience-nek. Felhasználói élmény-nek lehet fordítani. Egyetlen célja hogy azt érezze a látogató, itt jó helyen jár, itt megértik az ő problémáját, itt jó kezekben van.

 

Elengedhetetlenül fontos, hogy UX tervezésnél már rendelkezzünk egy eladási stratégiával. Tisztában kell lennünk azzal, hogy pontosan hogyan szeretnénk értékesíteni, majd ennek megfelelően tereljük a látogatót egyik helyről a másikra. Az út végén természetesen megtörténhet az értékesítés.

 

Ez így most lehet, hogy zavaros… képzelj el egy múzeumot, ahol igényes kötélkorlátokkal, esetleg nyilakkal terelik a látogatókat annak érdekében, hogy valóban mindent megmutathassanak nekik, és megkaphassák azt, amiért jöttek.  A látogató olyan sorrendben nézi meg a műkincseket, ahogyan szeretné, de a többség követni fogja az ajánlott útvonalat. Cél, hogy elégedetten és boldogan érjenek a látogatói zóna végére, ahol természetesen az ajándékbolton keresztül lehet elhagyni a múzeumot.

 

A weboldal hasonlóan működik. Informál, oktat, segít, támogat, de végső soron egyetlen célja van: pénzt keresni Neked. Azt, hogy ezt milyen formában teszi nagyban függ a termékedtől és természetesen a stratégiádtól. Magáról az üzleti stratégiáról, annak készítéséről könyvtárnyi könyv íródott, és tengernyi információ fellelhető az interneten is.

 

Ebben a webdesigner bár ötletekkel szolgálhat, mégsem ez a szakterülete. Érdemes konzultálnod egy marketinges szakemberrel és együtt megalkotni a Te vállalkozásodra adaptált eladási tervet, ami alapján aztán a webdesigner már meg tudja tervezni a weboldalt.

 

 

Papír, ceruza, drótváz

 

Mint ahogy logókészítésnél, a webdesign tervnél is előkerül a jó öreg papír és ceruza páros. Vonalakkal, egyszerű formákkal készítünk egy vázlatot a weboldal fő elemeiről, azok elhelyezkedéséről a stratégia alapján.

 

Figyelembe kell venni, hogy honnan érkezik a látogató (Facebook oldalról egy konkrét cikkre kattintva, vagy a böngészőből kulcsszóra keresve? Esetleg a névjegyen lévő főoldal címet gépelte be?), és mi érdekli, milyen problémára keresi a választ, a megoldást.

 

Mivel egy weboldal általában nem tekinthető át görgetés nélkül, kiemelkedően fontos az, hogy mi található a lap tetején, a lap alján, oldalsávban. Mindez szépen tálalva, a céges arculatnak megfelelően. Azonban legalább ennyire lényeges figyelembe venni, hogy a látogatók elsősorban információt, megoldást keresnek, ha folyamatosan azt érzik, hogy az értékesítés felé noszogatjuk őket, elhagyják az oldalt.

 

A legtöbb esetben információt szeretne az érdeklődő. Vagy valami konkrét kérdése van, vagy a témakör érdekli. Lehet, hogy már a termék árára kiváncsi, szeretné összehasonlítani más szakember áraival. (Az árazásról szintén érdemes megkérdezni a marketingest). Előfordul, hogy már csak a szállítási információkat olvassa el, mert már annyira biztos a dolgában.

 

Akárhogy is, mindezeket könnyen elérhetővé kell tenni a látogató számára. Figyelembe kell venni, hogy bizonyos elemeket, információka általában mindig egy megadott helyen szoktak keresni az emberek. (például menüsor és logó a lap tetején) Amennyiben ott nem találják, esetleg el is kattintanak az oldalról. Van egy megszokott vásárlói viselkedés, amit követni kell, nem érdemes eltérni.

 

Ez mind olyan pont, amire oda kell figyelni, ám a felhasználóban általában nem tudatosul. Ő csak annyit vesz észre, hogy valahogy „minden kézre áll”, vagy pedig „alig találtam meg”.

 

Ugyanakkor nagyon fontos az egyediség, a különlegesség. Emlékezetesnek kell lennie a weboldalnak, hiszen a látogatók nem mindig figyelik meg a cég nevét, vagy a logóját. Az összkép azonban megragad bennük, miközben böngészik az oldalad. Azonban őket csak az információ érdekli. Ha az releváns, kielégítő, akkor haladnak tovább az általad „kijelölt útvonalon”.

 

A webdesign drótváz elkészítése ennek az útvonalnak a megtervezését jelenti.

 

 

Jöhet a grafikus program

 

A weboldal minden oldalának hasonló arculattal kell kinéznie, hiszen akárhonnan érkezhet a látogató. Fontos, hogy képes legyen beazonosítani a vállalkozásodat, akár egy aloldal alapján is. Előnyös, ha ez az arculat hasonló a közösségi média oldalhoz, illetve bármely offline megjelenésedhez (névjegykártya, szórólap, autó matrica, stb.).

 

Amennyiben egy igényes arculattal rendelkezik a vállalkozás, elegendő a meglévő arculati elemeket alapul venni webdesign terv készítésekor. Esetleg arculati kézikönyvben foglaltak mentén haladni. Ha a vállakozás nem rendelkezik ilyesmivel, ahogyan a drótváznál, úgy színeknél, képeknél is (és később magánál a kész weboldalnál szintén) érvényes a szabály: a kevesebb több. Harmónia, egyszerű, minimál, igényes, praktikus… egy jó weboldalról ezeket lehet elmondani.

 

A drótváz alapján a webdesigner egy grafikus programban „ruhát ad” az elkészült terveknek. Jöhetnek a színek, a háttér, a képek, a betűk. Minden úgy, hogy erősítse a vállalkozás hitelességét.

 

A webdesign terv pixel pontos, a programozó képes ez alapján felépíteni a weboldalt, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez egy terv, előfordulhatnak apróbb módosítások. Azonban nagy csereberét nem érdemes már eszközölni a fejlesztés során, hiszen egy alaposan kidolgozott üzleti stratégiát alapul vett, felhasználói igényeknek eleget tevő tervről van szó.

 

 

Mi szükséges a webdesign tervezéshez?

 

Mivel a kész terv már tartalmazza a képek nagy részét, az alkalmazott betűket a megfelelő súlyban és méretben, illetve a szöveg egy részét is, ezekkel mind már érdemes rendelkezni a terv megkezdése előtt. A webdesigner módosíthatja a képeket, a betűkkel is variálhat, illetve minden egyes elemet úgy helyez el, hogy az valóban a vállalkozás előnyére váljon. Semmi felesleges, de minden ami fontos.

 

Ezeket Neked kell biztosítani a webdesigner számára. Amennyiben ezekkel nem rendelkezel, úgy ő is vásárolhat számodra képeket, betűket, grafikát (vagy rajzol számodra egyedit), azonban ezeket külön rögzíteni kell a szerződésben, hiszen a tervezés díja a jogdíjakat általában nem tartalmazza.

 

Az alkalmazott szoftverek, grafikus programok, képszerkesztők mind a webdesigner felelőssége. Az ő dolga az, hogy a programozónak valóban használható tervet készítsen a megfelelő méretben, minőségben. Az sem előnytelen, ha a forrásfile rendezett, csoportosított, könnyen kezelhető, az egyes elemek egyszerűen és gyorsan megtalálhatóak benne.

 

Egy jól kivitelezett webdesign terv sok-sok munkaórát képes megspórolni a programozónak, így magának a vállalkozónak is. A tervek alapján előbb elkészülhet az oldal, előbb képes beállni a pénztermelő csatasorba.

 

Remélem ez a kis kiegészítő cikk hasznos volt Számodra, és hozzájárul a vállalkozásod sikeréhez!