Először is érdemes tisztázni, hogy mégis ki az a webdesigner, mit csinál, egyáltalán mit takar ez a foglalkozás.

Ilyen képzés nincs is az OKJ jegyzékben!

 

Nos, a webdesigner egy igen érdekes szakterületen dolgozó szakember. Igen, szakember, bár hivatalos papírja, amin az szerepel, hogy ő egy „webdesigner”, általában nincs. Mégis szakember, méghozzá igen szerteágazó készségekkel rendelkező, multifunkcionális szaki, aki képes felépíteni egy komplett céges megjelenést.

 

De kezdjük talán az elején. Tegyük fel, hogy van egy éppen most induló vállalkozásod. Gyakorlatilag nem érdemes elveszni a részletekben, mert néhány alap dologra minden vállalkozásnak szüksége van, függetlenül attól, hogy egyéni vállalkozás, vagy akár több ezer fős nagyvállalatról beszélünk.

 

Mik ezek a létszükségleti dolgok?

 

 

Vállalkozás neve

 

Már megvan az ötlet, már kavarognak a megvalósítás lépései a fejedben, vagy akár már el is indítottad a papírmunkát. Mindenesetre ami biztosan kell neked, ha nem egyéni vállalkozásban gondolkozol, az egy név. Sőt, még egyéni vállalkozóknak is érdemes megfontolni, hogy bizonyos esetekben ne a saját nevükkel induljanak el.

 

Minden esetben, ha dolgozol, valójában egy brandet építesz. Ez azt jelenti, hogy egy idő után Te leszel, mint Kiss István, és lesz a Kiss Pista nevű vállalkozásod, ami minőségi és eredeti, csodálatos kézzel faragott bútorokat készít megrendelésre. Gyakorlatilag Te leszel a saját márkád, legalábbis a neved lesz a saját márkád.

 

A nevet neked kell kitalálni. Mivel rengeteg jól hasznosítható ötletet kaphatsz a neten, így erre most nem térnék ki.  Ebben valójában egy alapos piackutatás tud segíteni, a webdesigner nem. Bár hidd el, elég nagy tapasztalata van a nevek használhatóságát illetően, és ha jó vele a kapcsolatod, meg is mondja, ha véleménye szerint nem lesz működőképes a cégnév. De mégsem ezért lehet rá szükséged.

 

 

Névjegykártya

 

Névválasztás után kiváltod a vállalkozóit, elkezded a munkát. Na de honnan lesznek vevőid? Ismerősök ajánlása csak addig működik, amíg az ismerős ismerőse is ismer. Amíg azt tudja mondani, hogy „tudod, a Gábor az utca végéről padlózta le a fürdőszobát.” Amint már eggyel távolabbi az ismertség, már előnyös lehet, ha van névjegykártya.

 

Részletezhetném, hogy mi szerepel kötelező jelleggel a névjegykártyán, és mi az, ami teljesen felesleges. Hogy néz ki, milyen színek, formák, alakzatok, egyáltalán milyen betűkkel íródott. Ennek is utána lehet nézni, sok ötletet lehet meríteni, és bizony el lehet veszni a részletekben.

 

Egy olyan embernek, aki nem ezzel foglalkozik, más a szakterülete, másban jó, mindez hülyeségnek tűnhet. Ugyanakkor a vállalkozás életének egyik kulcsa, hogy szép, igényes, olvasható, emlékezetes névjegykártya. Már itt is fontos, hogy célközönség szája ízére szabott színeket, formákat, betűket és információkat érdemes következetesen alkalmazni, mindezt úgy, hogy lehetőleg későbbi vállalkozói megjelenésekben is lehessen használni.

 

További vállalkozói megjelenés??? Hát az meg mi a szösz? Én nem akarok semmit, csak dolgozni, meg tényleg esetleg névjegyeket osztogatni.

Oké, ez így akár rendben is lehet, és még Te is el tudod készíteni, vagy akárki, aki olcsón, vagy ingyen megcsinálja neked. Igen ám, csak ezzel van némi probléma: ha Te készíted, eleinte nem biztos, hogy birtokában vagy azoknak a készségeknek, amik a pénztermelő, emlékezetes, megőrzésre érdemes névjegykártya elkészítéséhez kellenek.

 

Mindezeknek utána kell nézni, meg kell tanulni, és ha már tudod is mit szeretnél, a megfelelő programmal képesnek kell lenni megrajzolni, szerkeszteni. A tapasztalat a sok gyakorlással, rutinnal jön.

 

 

Minden tanulható

 

Minden tanulható, ez is. Te is képes vagy rá. De vajon akarod-e? Valóban az érdemi, pénzteremtő, szakmabeli munkád helyett a számítógép előtt ülve akarsz tölteni órákat, esetleg napokat a névjegykártyád elkészítésével? Hány munkaóra, vagy szabadidő óra megy el benne? Ezalatt mennyi pénzt kereshetnél? Mennyi időt tölthetnél pihenéssel?

Érdemes ezt kiszámolni, és ez alapján elfogadni, illetve elutasítani egy névjegykártya készítésre az ajánlatot.

 

 

Drága az ingyen névjegykártya

 

Azt az ígéretet, hogy, valaki olcsón, vagy ingyen megcsinálja neked érdemes óvatosan kezelni. Természetesen minden esetben meg kell fontolni, hiszen lehet, hogy valóban hozzáértő kezekre tudod így igen költséghatékonyan bízni a névjegykártyád elkészítését.

 

Már a névjegyednek is, de a teljes vállalkozói megjelenésednek bizalmat kell ébresztenie.

Jó az, ha rápillantva azonnal, vagy gyorsan behatárolható a szakterületed, de legalább az, hogy komoly, hozzáértő ember vagy.

 

Emberek vagyunk, így az első benyomásból hajlamosak vagyunk messzemenő következtetéseket levonni. Még akár egy névjegykártyáról is. Lehet, hogy mindezt nem is tudatosan…

 

Néha valahogy megérzésből választunk két hasonló szakterületen tevékenykedő vállalkozó közül. Egy kifinomult céges arculat, a hozzá tartozó igényes és praktikus névjegykártyával pedig már fél siker.

 

 

Mi szerepel egy névjegykártyán?

 

A logódnak, nevednek mindenképpen rajta kell lennie valahol, valamilyen formában.

Érdemes feltüntetni, hogy mivel foglalkozol, vagy a vállalkozásban milyen szerepet töltesz be.

Szükséges a megfelelő mennyiségű és minőségű elérhetőség, mint egy telefonszám, email cím, esetleg az a cím, ahol a termékeidet meg lehet vásárolni. Talán közösségi oldalak, vagy bármi, ahol fel lehet Veled venni a kapcsolatot. Mindez természetesen a megfelelő elrendezésben.

 

Fontos, hogy valóban azok és csak azok az információk kerüljenek a névjegykártyára, amik valóban szükségesek, de azok mindenképpen legyenek rajta.

 

A teljes összképet lehet árnyalni a különböző dizájn elemekkel, mint a színek, formák, betűk. Ezekhez mind értenie kell a névjegykészítőnek, hiszen ez nem olyan arculati elem, ahol viszonylag könnyű átírni, megváltoztatni az egyes elemeket.

 

Az sem egy utolsó szempont, hogy ne vigye el az összes tőkéd az elkészítése, és a nyomdából is úgy érkezzen vissza, ahogyan azt szeretnéd. Ha mindezekkel tisztában van a névjegyedet elkészítő szakember, akkor érdemes lehet meggondolni, hogy rábízd ezt a munkát.

 

Itt a második rész. Téma: a közösségi oldalak.