Az ELŐZŐ RÉSZBEN beszéltünk a közösségi felületekről, azok kiemelt szerepéről a vállalkozásod életében.

 

 

Miért kell weboldal? Nem elég a Facebook?

 

A válasz az, hogy igen is, meg nem is. Elegendő lehet a Facebook, vagy akármelyik közösségi oldal felülete egy bizonyos termékszámig, illetve egy kezdetleges vásárlási folyamatig. (A vásárlási folyamat már ott elkezdődik, hogy valaki szeretné felszámolni valamelyik problémáját és elkezd megoldást keresni. Minderről részletesebben hamarosan olvashatsz egy másik bejegyzésben.) Sok esetben reklámfelületnek is kiváló, főleg ha csak egyedi termékeket készítesz, egyedi megrendelésre.

 

Elérkezhet azonban egy pont a vállalkozásod életében, amikor már kicsi a közösségi média felülete. A vevők egyre kíváncsibbak, sok telefont kapsz a termékről, magadról, az árakról, elérhetőségről. Akár egyéni megoldásokra, egyedi kivitelezésre is szeretnének rákérdezni. A legtöbb érdeklődőtől ugyanazokat, vagy nagyon hasonló kérdéseket kapsz, legtöbb esetben ugyanaz a válasz. Rengeteg időd elmegy a telefonokkal, információ átadással. Valljuk be, iszonyúan fárasztó napjában ugyanazokat a kérdéseket milliószor megválaszolni. Mindez megspórolható lenne, ha valahol az érdeklődők legalább az általános, mindenkit érdeklő kérdésekre megkaphatnák a választ. Mindehhez a Facebook, vagy bármelyik közösségi oldal felülete már kevés.

 

Ne érts félre, nagyon sokat ki lehet hozni a közösségi médiából, de egy idő után nagyon zsúfolt lesz. Rendszertelen adathalmaz, egy kész káosz. Az érdeklődők türelme és főleg ideje véges. Mire mindent végig bogarásznak, megkeresnek, megtalálják a számukra fontos információt elmegy a kedvük az egész vásárlási folyamattól. Inkább felhívnak, emailt írnak, ha beálítottad ezt a lehetőséget a közösségi média oldaladon. Vagy amit a leginkább szeretnénk elkerülni, egyszerűen keresnek másik vállalkozót.

 

 

A növekedés kulcsa a weboldal

 

Ha nem akarsz érdeklődőt veszíteni, ezeket az ismétlődő megkereséseket kezelni kell. Válaszolni, folyamatosan rendelkezésre állni cég mérettől függően, lehet akár több embernyi feladat is. Kisvállalkozásoknál ez bizony rengeteg időt elvesz. Amennyiben nincs erre egy alkalmazott, a vállalkozó kénytelen a saját szakterülete helyett foglalkozni ezekkel a számára esetleg nagyon fontos megkeresésekkel. Egy telefonhívás pedig sokszor pont akkor jön, amikor éppen egy leendő ügyféllel tárgyalsz, vagy éppen elmélyülnél a saját munkádban. Milyen kellemetlen, hogy akinél vagy, ő is hallja a telefonos beszélgetést, vagy sokadszor kell félbeszakítanod az alkotó tevékenységed, majd újra felvenni a fonalat, miután letetted a telefont… Egészen a következő csöngésig…

 

Itt jön a képbe a weboldal. Egy olyan webes megjelenés, ahol már minden, de tényleg minden információ megtalálható a cégedről, a munkádról, az árakról, a tevékenységekről. Minden, amit csak szeretnél, amit fontosnak tartasz, de még inkább amit az ügyfeleid fontosnak tartanak.

 

Egy jól összerakott honlap képes az általános ügyfél kérdésekre megadni a választ, igényesen bemutatni a portékád, részletezni az egyes információkat. Mindezt rendszerben, könnyen kezelhetően. Azonban a weboldalra is igaz, hogy ismerned kell a vevőidet, tisztában kell lenned a ki nem mondott kérdéseikkel, meg nem fogalmazott vágyaikkal. Az érdeklődő joggal szeretne többet tudni, jobban megismerni a termékedet, szolgáltatásodat, a weboldalad pedig pontosan ezt teszi. Elmagyaráz, kíváncsiságot kielégít, érdeklődést felkelt, mindezt Nélküled, és személyes beszélgetés híjján.

A jó weboldal képes a leendő vevőt végigvezetni a vásárlás folyamatán. Megadja a megoldást a bizonytalan, választ kereső érdeklődő problémájára, biztosítja arról, hogy jó helyen jár. Egyszerre informál, és értékesít. Olyan, mint egy jó áruházi eladó, aki azért lép melléd miközben válogatsz a polcon lévő termékek között, hogy segítsen, válaszoljon a kérdéseidre. Aztán esetleg még sokkal többet is vásárolsz, és elégedetten távozol a boltból, elhatározva, hogy ide mindenképpen visszatérsz. A honlap pontosan ezt teszi. Mindezt helyetted, Neked időt, energiát és pénzt spórolva.

 

Az sem elhanyagolható, hogy a weboldalad az olyan alap, de lényeges kérdéseket képes megválaszolni, amiket szinte minden érdeklődő feltesz, így mintegy szűrőként is működik. Az érdeklődő képes eldönteni, hogy valóban a te terméked jelenti-e a megoldást számára. Hozzád sokkal kevesebb kérdés érkezik, amit kezelned kell.

 

A weboldaladat felfoghatod egy olcsó alkalmazottadnak is. Folyamatosan, a nap 24 órájában dolgozik helyetted, megválaszol egy csomó kérdést, hozzávetőleges árajánlatot ad, kifogásokat kezel, időpontot jegyez elő, csak néhány dolgot említve. Mindezt rendszerezetten, igényesen, egyértelműen. Ha az érdeklődőnek mégis marad kérdése, és felhív, azt már sokkal célzottabban teszi, elég lehet néhány perc, és szereztél egy újabb ügyfelet.

 

 

Drága a weboldal?

 

Egy weboldal fenntartása mindig függ a mérettől, az igénybe vett jogdíjaktól, rajta futó programoktól, funkcióktól, stb. Amit biztosan ki kell fizetni, az a tárhely és a domain díja. Ez évente néhány tízezer Forint.

 

A domaint érdemes okosan, és több szempontot figyelembe véve választani. Nem mindegy a név, a végződés (.hu, .com, .net stb.), még a kötőjel sem két szó között. Jó lehet a cégnév, vagy a nyújtott szolgáltatás neve, esetleg mindkettő. Vagy talán egyik sem, hanem inkább a vevő problémája egy-két szóval kifejezve. Tényleg ezer féle lehetőség, de nem mindegyik jó. Mivel mindez ékezet nélkül kerül felhasználásra, erre is érdemes odafigyelni, nehogy megtévesztő legyen, ha ékezet nélkül esetleg teljesen mást jelent a szó.

 

Tárhelyszolgáltatót szintén érdemes bölcsen választani. Fontos a megbízhatóság, és főleg a támogatási rendszerük. Olyan nincs, hogy egy tárhellyel soha ne legyen gond. Gépek dolgoznak, hatalmas szerverek, azokat is karban kell tartani, náluk is bármi bármikor történhet, ami miatt egy időre elérhetetlen lesz az oldalad. Egyáltalán nem mindegy, hogy ez rendszeresen előfordul, mennyi ideig tart. Vajon egy tervezett leállásról van-e szó (ilyen általában nincs), vagy régi, elavult rendszerrel dolgoznak. Előfordulhat, hogy Neked vannak problémáid a tárhelyeddel. Sok a hibalehetőség, még akkor is, ha amúgy értesz hozzá. Fontos, hogy a tárhelyszolgáltató gyorsan és szakszerűen segítsen Neked.

 

A jogdíjakra érdemes odafigyelni. Nagyon fontos, hogy csak jogtiszta programokat, képeket, grafikát, betűket használj az oldaladon. Nem érdemes svindlizni. Nem egy kollégámtól és ügyfelemtől hallottam vissza, hogy nagyon könnyű belefutni egy jogdíj perbe, ahol aztán az ember bizonyíthatja az igazát és a jóhiszeműségét. A büntetés pedig általában sokszorosa, az adott jogdíj összegének.

 

 

Az ingyenes weboldal elég drága

 

Van ingyenes is, van bizony! Lehet ingyenes oldalad is, ingyenes tárhelyen.

Ezek általtában azért ingyenesek, mert meghatározott helyekre kitesznek reklámokat (általuk meghatározott, nem sok beleszólásod van a reklámok elhelyezésébe). Ezek az oldalak sokszor csak korlátozott funkciókat képesek ellátni. Előfordulhat például, hogy kisebb kijelzőn (tableten, mobiltelefonon) egyáltatlán nem olvasható, vagy egyszerűen meg sem jelenik a weboldal. Nem biztos, hogy képesek kezelni bizonyos funkciókat, amire Neked szükséged van, így a legtöbb esetben csak megalkuvás mellett tudod az ingyenes oldalt használni.

 

Még ha kezdetben nagyon vonzó, látszólag ingyen van, és úgy érzed, hogy elegendő a Te vállalkozásod számára, én mégsem javaslom az ingyen felület használatát. Ha minden egyes szolgáltatói, tárhely és felület problémát figyelmen kívül hagysz, már csak egy kérdés merül fel: valóban az olcsóságot, akarod-e közvetíteni a leendő ügyfeleid felé? A weboldalad az arculatod része. Amilyen a honlapod, olyan a vállalkozásod, olyan a terméked a legtöbb látogató szemében.

 

 

A weboldal telepítés napos oldala

 

Egy weboldal ma már akár néhány kattintással telepíthető. A legtöbb instant weboldal motor szinte vonalvezetőként mutatja az egyes lépéseket. Ha valaki szeretné saját maga elkészíteni a honlapját, valóban akár fél óra alatt üzemképes kezdeti szakaszba léphet vele.

 

Bármelyik honlapmotort (CMS) is telepítetted, mindenképpen találkozol egy alap sablonnal, ami mutatja a külső szemlélő által látott oldalt. Vásárolhatsz, telepíthetsz számodra megfelelő sablont ehhez. Mindegyik cégnél óriási a választék, szintén néhány kattintással a saját oldaladra varázsolhatod azt a kinézetet, amit csak szeretnél. Szinte mindenhol telepítő, üzembe helyező varázslóprogram segít át a kezdeti nehézségeken. Itt-ott elkél az angol nyelvtudás, nem árt, ha ennek birtokában vagy legalább alap szinten.

 

A legtöbb esetben valóban ennyire egyszerű.

 

 

És az árnyoldal

 

Azonban a látszat csalóka! A java a telepítés után jön.

 

Az értékesítési oldalon nagyon megtetszett egy sablon, azonban telepítés után egyáltalán nem úgy néz ki az oldalad, mint amit szerettél volna megvásárolni. Ahol képnek kellene lenni, ott egy nagy üres tér van, a logó helyén egy másik cég logója, a szövegek is hiányoznak. A számláló nem számlál, az űrlap nem arra kérdez rá, amire Neked szükséged lenne.

 

Ez természetes, így van rendjén. A képeket, betűket, grafikákat, egyéb, a Te vállalkozásodra jellemző tartalmat ugyanis nem vásárolod meg a sablonnal együtt. Azokat Neked kell a megfelelő méretben és minőségben feltelepíteni a megfelelő helyre. A szöveg is a Te dolgod, illetve az egyes elemek elhelyezése, módosítása.

 

A megfelelő háttérbeállítások is a Te felelősséged. A sablon hiába ad lehetőséget akár a keresőoptimalizálásra, akár a spam védelemre, vagy az adatvédelmi felugró ablak elhelyezésére. (Hosszasan lehetne sorolni az egyes funkciókat.) Ezeket Neked kell beállítani, a saját vállalkozásodra átszabni, de legalább ránézni, hogy valóban úgy működik-e, ahogyan szeretnéd.

 

Az is előfordulhat, hogy nem éppen a legideálisabb sablont választottad ki. Jól jönne még néhány funkció, lehetőség. Lehetséges, hogy van, ami teljesen felesleges, talán már zavaró az oldaladon. Esetleg mégis kell, csak kicsit másképpen. Vagy kiderül, hogy kellene még valami, például egy komplett menüsor az oldal aljára, de azt már nem támogatja az adott sablon. Talán inkább egy másikat választanál már? És vajon az megfelelő lesz?

 

Természetesen neki lehet állni keresni az ingyenes sablonok között megfelelőt (munkaóra, pihenőidő kárára). A fizetős sablonokkal szintén ugyanez a helyzet. Más rakta össze, más volt az elképzelése. Bár a prémium sablonok nagyon rugalmasak (is tudnak lenni), de a kezelésüket, beállításukat meg kell tanulni, a nem használt funkciókat ki kell kapcsolni, mert nagyon lassítják az oldalt.

 

Sokszor azonban valóban nagyon hasznosak a kész sablonok. Amennyiben úgy érzed, rátaláltál a megfelelőre, kis gyakorlással valóban könnyen, gyorsan meg tudod építeni a weboldalt. Manapság pedig már elérhetőek kiegészítő építő programok (plugin-ok), amikkel aztán valóban egy legójátékhoz hasonlít a honlapépítés mind élményben, mind nehézségben.

 

 

Nincs megfelelő sablon

 

Az is előfordulhat, hogy egészen egyszerűen nem találsz olyan sablont, ami számodra teljesen megfelelő lenne. Valahol mindegyik sántít, egyik sem nyerte el a tetszésedet. Vagy esetleg ahogyan növekedett a vállalkozásod már kevés, kicsi, gyenge, keveset tud.

 

Egy új sablonra való áttérés elég komplikált lehet. Még egy fejlesztőnek is sokkal több munkaórájába telhet kicserélni és újra beállítani az új sablont, mint elsőre a megfelelőt beüzemelni (ez természetesen meglátszik a szolgáltatás árán is, okkal, joggal). Egyes adatok látszólag eltűnnek, azokat valahogyan pótolni kell, újra előkeresni az adatbázisból, a megfelelő helyen behívni az új sablonba.

 

Nem lenne egyszerűbb elsőre egy saját oldal, ami pontosan azt tudja, amit szeretnél, ahogyan szeretnéd? Ha pedig időközben változik a cég, változnak az igények, nem kell az egész oldalt újra építeni, csak kicsit kiegészíteni? Egy olyan sablon, ami sok esetben kiállja a weblapmotor frissítések próbáját, illetve viszonylag könnyen javítható a frissítéskor esetleg módosult kinézet?

 

 

Fontos a weboldal kinézete is

 

Mindezek mellett még nem beszéltünk arról, hogy a vállalkozásod érdekében jó lenne, ha hasonló arculattal rendelkezne a weboldalad is, mint a többi megjelenési felület. Színek, formák, alakok, betűk, stb. Azonban egy weboldalon adott esetben más formátumban, méretben kellenek ezek az elemek, mint a nyomtatott felületen, vagy akár a közösségi médiában (csak egy példa: egy kép a weboldalra adott esetben ideális, ha .svg formátumban kerül fel .png helyett). Ezekre mind oda kell figyelni, hiszen a látogató akárhonnan érkezett, valószínűleg már találkozott valahol Veled, illetve a vállalkozásoddal. Ha a weboldalad egy teljesen más kinézetet mutat, az érdeklődő könnyen összezavarodhat. Azt hiheti, hogy rossz helyen jár, esetleg el is hagyja az oldalt. Kell az egységes arculat.

 

Ez is tanulható, szoktam mondani. Ha nem ez a szakterületed, akkor ez a tanulás csak értékes munka/pihenőórák (napok, hetek) árán lehetséges. Érdemes ezzel tölteni az időd? Minden esetben Neked kell mérlegelni.

 

 

Megéri Neked?

 

Egy szó, mint száz, ha összeadogatjuk ezeket az órákat, amiket a tanulással és a fejlesztéssel töltöttél, nem kicsi szám fog kijönni. Nem áltatlak, tapasztalatból mondom: hetekről beszélünk… Ez kiesett neked, ezalatt nem kerestél pénzt, nem pihentél, nem voltál a családoddal.

 

Sajnos a webes megjelenés a mai világban nagyon is szükséges egy cég életben maradásához, nem lehet kikerülni. Ennek felépítése nem kevés időt emészt fel, még egy hozzáértő szakember számára sem. Mérlegelned kell, hogy Neked megéri-e mindebbe beletanulni, vagy ehelyett inkább pénzt keresnél a saját szakterületeden, vagy éppen a családoddal töltenéd az időd.

 

 

Kire bízhatod mindezt?

 

Elérkezve a cikksorozat végéhez, felmerülhet benned a kérdés, hogy ki lehet az a szakember, aki mindezt egy kézben tartja, és képes Neked segíteni, támogatni a vállalkozásodat.

 

Ahogy a cím is utal rá, a webdesigner pontosan ezeket tudja.

 

Logót készít, névjegykártyát, egyéb nyomtatott elemeket. Hírlevél sablont, internetes aláírást, webes reklám sávokat, közösségi média felületeket is rábízhatod. Képes weboldalt építeni, kód szinten módosítani, újabb funkciókkal ellátni, régi funkciókat inaktiválni, mindezt anélkül, hogy teljesen szétesne az oldalad, ezzel nagyobb kiesést okozva Neked. Természetesen mindezeket a Te vállalkozásodra szabva, a Te és a célcsoportod igényeinek megfelelően, veled egyeztetve.

 

A webdesigner beszéli a grafikus programok nyelvét, és ért a weboldal építő kódokhoz is, így Neked nem szükséges minezeket megtanulni, ezzel tölteni az értékes idődet.

 

Mindehhez van szeme, van tapasztalata, és ami a fontosabb, van ideje rá, hiszen ez a munkája. Pontosan és szépen dolgozik, éppen mint Te a saját szakterületeden. Ő is igényes a munkájára, és félkészen nem adja át. Lehetőséget ad utólag korrigálni, ha mégsem tetszik, amit látsz, vagy nem egyezik az elképzeléseiddel.  Lelkiismeretes, megbeszélés szerint garanciát is vállal, vagy támogatást az első időkben. Igény szerint némi díjért cserében akár az egész vállalkozásod élete alatt felügyeli a webes megjelenést.

 

De neked kell eldönteni: szükséged van rá? Kell a hozzáértő, igényes segítsége? Megéri kigazdálkodni, még inkább befektetni az ő munkájába?

 

Érdemes lehet elgondolkozni ezen.

 

Köszönöm, hogy velem tartottál! Szép napokat, feszültségmentes vállalkozásépítést kívánok!

 

 

Újdonság a cikksorozathoz:

KIEGÉSZÍTŐ BEJEGYZÉS A WEBDESIGN-RÓL