Volt már olyan veled, hogy elaludtál?

Volt már olyan, hogy csörgött az órád, de kinyomtad, hogy még alszol 5 percet?

Aztán még egyszer kinyomtad, hogy még 5 percet pihenhess…

Volt olyan, hogy ezek után nem 5 percet aludtál még? …

Testünk ilyenkor bekapcsolja a vészjelzőt:

 

 

Kell a pihenés!

 

Egész nap, egész héten, minden percben az ember hajt, épít, alkot, igyekszik összeegyeztetni a magánéletét a vállalkozásával, a munkahelyével. Igyekszik helytállni minden területen, és bizony ehhez kevés a napi 24 óra. Hol lehet lefaragni? Hát a pihenésből természetesen… honnan máshonnan? -hangzik a magától értetődő válasz. Hiszen az idő, amikor nem csinálunk semmit, akkor valójában lógunk, nem igaz?

 

Nos, azt kell mondanom, hogy nem. Nagyon is nem. Az alvás, a pihenés annyira fontos a szervezetünknek, mint az étel, ital. Anélkül nem lehet értelmes munkát végezni. Ha valóban haladni szeretnénk az ébren töltött óráink alatt, szükségünk van annyi pihenésre, amennyit a testünk szeretne. Gyermek tanácsok, okos könyvek említik, hogy a kisgyermek akkor pihente ki magát, ha akkor kelhet fel, amikor szeretne, amikor önmagától felébred.

Nos, ez felnőttként sincs másként. Kell a pihenés!

 

 

Kreatív gondolkodás

 

Agyunk szinte a nap 24 órájában dolgozik. Van ugyan kis idő, amikor olyan mély álomba merül, hogy az élményfeldolgozás, a teremtés, a kreatív gondolkodás leáll, de az életfunkciók működtetése továbbra is folyamatos, így hát bár naponta néhány órát csökkentett módban dolgozik ugyan, de nem pihen.

 

Ezt a néhány órát eltekintve pedig még alvás közben is dolgozunk az ötletünkön, sőt, ilyenkor még intenzívebben ötletelhetünk, mint éber állapotban. Hogy miért? Hogyan lehetséges ez?

 

Alvó állapotban sokkal kevesebb  inger ér minket, nincs sok új dolog, amit fel kell dolgozni. Éppen ezért alvó állapotban lehet rendszerezni, rendet tenni a gondolatok között, kategorizálni, címkézni azokat, majd a megfelelő helyen archiválni, hogy amikor szükséges, bármikor elő lehessen hívni. Sokszor ezalatt a rendszerezés alatt összeáll annyira a kép, ami elegendő a következő lépéshez, vagy akár egy új ötlet érkezik, ami ugyan egy másik irány, de nagy potenciál van benne.

 

Csak az a baj, hogy ezeket a gondolatokat legtöbbszöt elfelejtjük mire teljesen felébredünk, így azt hisszük, éjjel tényleg nem is csináltunk semmit, és nekünk erre nincs időnk. Haladnunk kell, dolgoznunk kell, csinálni kell. Pedig ez nem így van. Nagyon is zajlanak a dolgok a háttérben alvás alatt is. Akkor történik a rendrakás, a takarítás, elpakolás, mosogatás. Anélkül nem lehetne új napot kezdeni.

 

De ha ennyire jók, és innovatívak az éjszakai, alvás alatti gondolatok, akkor mégis hogyan lehetne azokat megvalósítani? Nos, éjjel, ha felébredünk, vagy reggel, amíg még félálomban botorkálunk (vagy éppen kipattanunk az ágyból) írjuk le/mondjuk fel a gondolatainkat. Legyen mindig a kezünk ügyében olyan eszköz, amivel rögzíteni tudjuk akár csak néhány szóban azt, ami ilyenkor az eszünkben jut. Éjszaka ez praktikusan papír, ceruza (hiszen nem szeretnénk felébreszteni félhangos szövegelésünkkel a fél családot). Akár csak egy-két szó, amire emlékszünk, és amíg emlékszünk rá. Reggel jól fog jönni iránymutatónak.

 

 

Nem emlékszünk semmire

 

Ha valóban nem emlékszünk semmire, akkor érdemes lehet a megérzéseinkre hallgatni. Ha hirtelen jön egy ötlet, vagy “beugrik valami”, vagy támad egy “hátsó gondolatod” ezek mind-mind az éjszakai rendszerezés eredményei lehetnek. Sokszor megoldást, választ hozhatnak a problémáidra, megmutathatják a következő lépést. Érdemes hát odafigyelni rájuk…

 

…és pihenni, most már nemcsak a legfőbb kincsünk, az egészségünk érdekében, hanem a kreatív énünkkel való kapcsolatunk miatt is, ami hozzásegít a céljaink eléréséhez.