Amikor elérkezett egy vállalkozás életében az idő arra, hogy kinyissa kapuit az interneten is a célközönsége előtt, szüksége lesz egy weboldalra.

Manapság divatosak, költséghatékonyak a különféle összekattintgatós weboldalak, és valóban nagyon praktikusak is… Azonban ezeknél az oldalaknál is létszükséglet, hogy az ember egyrészt tudja mit csinál, van egy koncepció abban, ahogyan felépíti az oldalát, másrészt megelégszik a szolgáltató illetve a sablon által meghúzott határokkal.

 

Valójában azonban ha komolyan gondolod a webes megjelenést, akkor nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb megoldás számodra.

Dédelgetett, szeretve nevelgetett vállalkozásod egy új életszakaszba lép, a jövője szempontjából életbevágóan fontos lehet egy igényes, csak rászabott funkciókkal ellátott weboldal. Nem szabad(na), nem lehet(ne) elintézni egy „fél óra alatt összekattintgatott” tucatsablonnal.

 

 

Tudatos webdesign

 

Ahhoz, hogy valóban Neked hozzon pénzt, neked dolgozzon, a vállalkozásodért működjön a weboldalad, elengedhetetlen a tudatos tervezés. Pontosan tisztában kell lenned mit szeretnél, hova szeretnéd, mennyit szeretnél belőle, mekkorában, milyen színben, milyen formában, mozogjon/ne mozogjon, egyáltalán legyen-e ott bármi, ami véleményed szerint szükséges egy weboldalon. Ezt nevezzük webdesign tervnek.

 

Láttad? Azt írtam, véleményed szerint…

 

Mindenképpen a Te döntésed a végleges, bárki más csak tanácsokat adhat.

 

Egyedül Te vagy a felelős a vállalkozásodért, így a webes megjelenésért is.

 

Mivel (gondolom) nem a webdesign a szakterületed, vagy rokon szakmád, mással szeretnél foglalkozni. Ugyanakkor szeretnél belelátni a weboldalad működésébe is, talán elcsábulsz, és úgy érzed, hogy mint minden, ez is tanulható (ez így is van, aki ezt a területet kitanulta, az a webdesigner).

Meghallgatsz tanácsokat, ötleteket, illetve Neked is vannak elképzeléseid, ami alapján úgy érzed, Te is képes lehetnél felépíteni a saját oldaladat. De vajon ezek a tanácsok működnek is? Valóban kell az a számláló? Jó lesz úgy az űrlap? Valóban csak néhány kattintás és már kulcsrakész a weboldalad? És a logó képének jó lesz jpg? Holnap estig sorolhatnám.

 

Akár hiszed, akár nem, manapság az emberek idejük elég nagy részén az interneten töltik. Szeretik a jó és igényes tartalmat, és pár pillanat alatt elhagyják az igénytelen, összedobált, olvashatatlan oldalt. Hiába a minőségi, igényes, netán egyedi a terméked, ha az érdeklődő nem jut el addig, hogy kosárba tehesse a választott portékádat.

 

A drága weboldal sablon sem mindenható

 

Nem egy összerondított Prémium sablonnal találkoztam már.

Tény, hogy nem nehéz ezekkel bánni. És aki hisz a reklámoknak, bizony hajlamos elbízni magát, és egyedül nekiállni a saját oldalának. Prémium sablon, minőségi weblapmotor, jó termék. Mi kell még? Aztán a vevők csak nem jönnek, a weboldal funkciói nem működnek…

 

Sokan ilyenkor adják át egy szakembernek javításra az oldalt, és csodát várnak tőle. Csak sajnos ez egyrészt sokkal többe kerülhet, mint az elején megbízni benne. Másrészt az is előfordulhat, hogy egészen egyszerűen nem képes megjavítani az oldalt, mert például már olyan sok hibakód fut egyszerre. Nehéz ilyenkor már eldönteni, hogy a tyúk volt előbb, vagy a tojás.

 

Ami azonban még ennél is nagyobb veszély, hogy hajlamos a friss weboldaltulajdonos feladni a webes megjelenését, és elkönyvelni, hogy ez bizony nem neki való. Mindezzel akár a vállalkozása fejlődésének is gátat vethet. Azt pedig nagyon jól tudjuk, hogy egy vállalkozás a mai világban csak addig életképes, ameddig tud fejlődni.

 

Érdemes tehát mindjárt az elején konzultálni egy webdesign szakértővel. Ő az, aki ismeri a vállalkozást, ismeri a webes vásárlók, ügyfelek viselkedését. Tisztában van az egyes weblap elemek fontosságával és helyével egy weboldal életében. Ismeri a weboldalak és az egyes sablonok nyújtotta lehetőségeket, és képes készíteni egy olyan tervet, ami alapján valóban egy vevőszerző, pénztermelő weblapot lehet felépíteni… Akár a kiszemelt sablonra is.

 

 

Miért kell webdesign terv?

 

A marketing, a szakterület, a célcsoport figyelembevételével, tudatosan megszerkesztett, igényes webdesign terv alapján készített weboldal képes szárnyakat adni a vállalkozásodnak.

Könnyebb, gyorsabb felépíteni egy weboldalt tervek alapján, így a weboldal előbb a vállalkozás szolgálatába állhat.

 

Még rengeteget tudnék írni a webdesign tervezésről, ám azt hiszem dióhéjban sikerült a legfontosabbakat összefoglalnom Neked. Amennyiben szeretnél még bővebben tudni a témáról, olvasd el a Kell-e Neked webdesigner? cikksorozatom ide vonatkozó részét.

 

Szeretnéd tudni, hogy mi történik az Webdesign szolgáltatás megrendelése után?

Olvasd el KAPCSOLÓDÓ BLOGBEJEGYZÉST.