A Google Doodle-kel feltette a Google az i-re a pontot. Minden nap, országról országra más és más logója lehet, mégis mindenki tudja, hogy kiről van szó. A Google logójának története tele van érdekességekkel és változásokkal. Az elmúlt 25 év alatt rendszeresen megújult a fő logó, azonban a kezdetektől létezett a Google Doodle.

 

Mi az a Doodle és hol találod?

Amint megnyitod a keresőt, és van valami jellegzetes nap, évforduló abban az országban, ahol éppen vagy (illetve ahol be vagy jelentkezve), a keresősáv fölött a Google név/logo kap valamilyen grafikát. Néha akár a felismerhetetlenségig elváltoztatva, olykor akár rákattintva játékot megnyitva. Íme néhány izgalmas kép a Google logo és Doodle történetéről.

 

BackRub logo

A Google alapítói először BackRub névvel indultak útjukra egy Kaliforniai garázsból. A BackRub a Stanford egyetemi kutatási projekt neve volt. A legelső képen állítólag Larry Page keze látható szkennerrel „fényképezve”. Már ekkor érezhető, hogy helyén volt az alapítók humora és lazasága. (Kép forrása: google.com)

 

Google BackRub logó Larry Page kezével

 

Az Eredeti Logo

Google logó eredeti változatát Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói maguk készítették el a GIMP nevű, ma is ingyenesen elérhető grafikai szoftverrel. Olyan, mintha gyorsan, sebtében csak összedobtak volna valamit, hiszen maga a fejlesztés sokkal fontosabb volt számukra, mint holmi logó. Az évek során a Google vezető iránymutatást adott a világnak. Követte a „divatot”, de még inkább meghatározó szerepet játszott benne. (Kép forrása: 1000logos.net/google-logo/)

 

Google logo története

 

Az első Google Doodle

1998-ban, nem sokkal a hivatalos céggé válásuk előtt az első Doodle a második o mögött egy „Burning man” kék emberke szerepelt. Larry Page és Sergey Brin így szerették volna tudatni a felhasználóikkal, hogy a Burning man fesztiválon vannak, így ha összeomlik a rendszer, nem tudnak reagálni rá. (Forrás Google Doodles)

 

Első Google Doodle, a kék emberke

 

A Kreativitás Kifejezése a logóban

Az évek során a Google logóját rendszeresen megújítják. Korábban 2-5 évente kapott új design-t a fő logó, azonban a Doodle-k megjelenésével szinte naponta megváltozik a logó. Ezek a változások nemcsak a kreativitást és az egyediséget hangsúlyozzák, hanem híres emberek, történelmi események történetét is elmesélnek.

 

Álljon itt néhány Doodle a szórakozás kedvéért.

Néhány szülinapos kép (A kép forrása: Reddit):

 

Google születésnapi logók

 

 

Az Amerikai Egyesült Államokban rendszeresen találkozhattak a felhasználók az egyre népszerűbb Doodle-kel, a világ szeme elől azonban ezek rejtve maradtak. Az első világszerte látható Doodle a Burning man és a BETA logo után 1999-ben december 25-én, ami már nem hozható összefüggésbe a Google-al. Téma: tél

 

Első világszerte látható téli logó

 

https://www.google.com/doodles/happy-holidays-from-google-1999

 

Az első nemzetközi kép a Francia Bastille Nap Nemzeti Ünnep 2000-ben. Ez a logo csak Franciaországban jelent meg, így ez az első ilyen helyi logo, ami Amerikában nem volt látható.

 

Első nemzetközi Doodle, francia Bastille Nap

 

https://www.google.com/doodles/bastille-day-2000

 

Az első animált Doodle szintén az USA-ban Halloween illusztrációval:

 

Első animált Doodle - Halloween

https://www.google.com/doodles/halloween-2000-by-guest-illustrator-lorie-loeb

 

 

A további felfedezést rátok bízom. Egyszerűen írjátok be a fejlécben lévő keresőbe azt az országot, amit látni szeretnétek. Akár a nyelvet is kiválaszthatjátok, és a saját anyanyelveteken folytathatjátok a keresést:

 

Magyarországi Doodle-k

Ha szeretnél a Google három születésnapjáról olvasni, ajánlom figyelmedbe ezt cikket. Ha pedig a mesterséges intelligencia témakör érdekel és a Google MI fejlesztései, olvasd el katt ide.

Jó szórakozást!