A logó készítést néhol valóságos legenda övezi, máshol pedig egyszerűen magát a cégnevet jelenti egy frappáns szlogennel. Akárhogy is, a logó a fő arculati elem. Önmagában is képes arra, hogy általa be lehessen azonosítani a céget, ugyanakkor a legtöbb felületen kiegészülhet a többi arculati elem harmonikus és igényes használatával.

 

A jó logó figyelembe veszi az aktuális trendeket, azonban alapját a jól bevált tervezéselmélet jellemzi. Az egyes elemek elrendezése, a színek, formák ideális használata kutatók százainak adott munkát az elmúlt évszázadokban.

 

Logókészítés megkezdésekor a tervezőnek tisztában kell lennie az adott vállalkozás területével, célcsoportjával, vállalkozás küldetésével. Mindezek nélkülözhetetlen iránymutatásul szolgálnak számára, így egy részletes brief készítésével érdemes kezdeni a közös munkát, amiben mindez rögzítésre kerül.

 

 

Papír, ceruza

 

Az összegyűjtött információkat a grafikus összegyúrja az aktuális trendekkel és a vállalkozás igényeivel. Skiccel, vázlatol, papírral és ceruzával rajzol. Sok-sok ötletet készít, majd miután letisztult az irány, számítógéppel is megrajzolja a logóvariációkat.

 

Először általában fekete-fehérben készülnek a tervek, majd ezután lehet alkalmazni a színeket. Így biztosítva, hogy a logó szín nélküli felhasználása során is jól mutasson (például gravírozva).

 

Lényeges, hogy a logó vektoros formátumban készüljön, hiszen csak így képes a legkülönbözőbb felületen is megállni a helyét.

 

A logótervezőnek minden esetben előre kell gondolkozni. Érdemes olyan munkát készíteni, ami időtálló, és multifunkcionális.

 

Lehet, hogy még úgy gondolod, Neked csak a weben kell a logó, csak színes variációt kérsz.  Azonban minden esetben azt javasolom, már az elején úgy legyen megtervezve a logó, hogy bármilyen felületen jól mutasson. Ezzel biztosítani lehet azt, hogy később úgy terjeszkedjen, fejlődjön a vállalkozás, hogy a logó érintetlen maradhat. Ezzel a célcsoport is könnyebben beazonosíthatja az újabb területen a céget.

 

Annak érdekében, hogy használat közben is láthasd hogyan állná meg a helyét, az elkészült terveket a grafikus képekre (un. mockupokra) illeszti. Így „élesben” is szemügyre veheted. Így sokkal könnyebb eldöntened, hogy valóban megfelelő-e számodra.

 

 

Logó redesign

 

A már meglévő céglogót mindig körültekintéssel érdemes újratervezni. Természetesen célcsoport és kommunikáció függő, hogy egyszerre mennyit érdemes rajta módosítani anélkül, hogy a célcsoportot összezavarná. Megfelelő marketinggel akár teljesen más logót is felvehet a cég, azonban adott esetben érdemesebb csak kisebb változtatásokat eszközölni.

 

A grafikusnak, webdesignernek, weblap fejlesztőnek, nyomdai kivitelezőnek óriási kihívás és nem kevés munkaóra, ha nem megfelelő formátumban kapja kézhez a logót. Az is előfordulhat, hogy nem tudja a megfelelő módosításokat kivitelezni. Ebben az esetben az adott felületen nem fog szépen mutatni a logó, mindezzel rontva a vállalkozás megítélését. Ezt nem úgy kell érteni, hogy nem értenek hozzá, hanem pusztán nem szeretnének gagyi minőséget kiadni a kezeik közül.

 

Egy kis felbontású, kép formátumú logóval nem sokat tudnak kezdeni. Ilyenkor igyekeznek bekérni egy jobb minőségű, más formátumú file-t. Amennyiben ez nem sikerül, még az is előfordulhat, hogy nem tudják vállalni a munkát.

 

Mire érdemes figyelni logó terveztetéskor?

 

Brief: Amikor logótervezéssel bízol meg egy szakembert, szüksége lesz a cégedről információkra, amit nem szabad, nem lehet egy mondatban elintézni. Ha nem kér részletes információt, és nem ismeri a vállalkozásodat, érdemes megfontolni a megbízást.

 

Fekete-fehér: a logó sokoldalú felhasználhatósága miatt lényeges, hogy fekete-fehérben is jól mutasson. Mindig legyen fekete-fehér terv is!

 

Vektoros formátum: Szintén a későbbi felhasználási területek miatt elengedhetetlen. Szerződés függő, hogy átadja-e a forrásfilet a grafikus. Azonban vektoros formátum megléte nélkül ne fogadd el a munkát!

 

Minimál, frappáns: általánosságban a jó logóra is érvényes a kevesebb több elve. Van néhány stílusirányzat ami kivétel, ám sosem lehet giccses a jó logó.

 

Több körös egyeztetés: Neked készül a logó. A leggondosabb brief és folyamatos kommunikáció ellenére is előfordul, hogy a grafikus nem a legmegfelelőbb logót készíti. Általában lehetőség van néhány kör módosításra. Azonban, mivel a megbeszéltek alapján történt a tervezés és a kivitelezés, így ezek már csak apróbb módosítások lehetnek. És nem korlátlan számban. Erről általában a szerződésben rendelkeznek a felek.

 

 

Mennyi idő kell a logókészítéshez?

 

Amennyiben a brief a tervező grafikus rendelkezésére áll, úgy a logókészítés megkezdésétől a teljes átadásig 5-7 nap szükséges. Ezt természetesen módosíthatják az egyes egyeztetési körök alatt eltelt napok, a nem megfelelő brief, de a grafikus időbeosztása is.

 

Remélem a fenti információk hozzájárulnak vállalkozásod sikeréhez!