A WordPress különbséget tesz az oldalak és a bejegyzések között mind tartalmilag, mint az egyes funkcióiban, bár létrehozni hasonlóan kell és az admin felületen is hasonló funkciókat tudunk beállítani, szerkeszteni.

 

WordPress oldal (Page)

Az oldalak a WordPress weboldal tartalmi részei, amelyek általában statikus információkat vagy állandó tartalmat tartalmaznak, például az „Rólunk” oldal, „Kapcsolat” oldal vagy a „Szolgáltatásaink” oldal. Az adatvédelem és a Cookie beállítások szintén oldal, de egy feliratkozás, vagy vásárlás utáni köszönő oldal is oldal. Nem csupán a nevében, hanem a WordPress szemében is.

Az oldalak általában az oldal fejlécében, menüsorában és láblécében szereplő állandó linkekkel érhetők el.

 

Wordpress oldal szerkesztésWordpress oldal szerkesztés klasszikus szerkesztővel

 

Az oldalak nem rendelkeznek publikációs dátummal, és nem jelennek meg a bejegyzések között a blog bejegyzések listájában. Ilyen módon alapértelmezésben nem találhatók meg az ajánlott tartalmak között. Természetesen programozóként nem nehéz betenni például egy poszt alá a kapcsolódó oldalakat, de a WordPress alapjáraton nem tud ilyesmit. És nem is nagyon van rá szükség.

Mivel ezek általában ritkán változó adatok, nem nagyon kell velük foglalkozni. Azonban mindig figyelj arra, hogy ha módosultak az oldalakon lévő információk (például nyitva tartás, vagy telefonszám, stb) akkor az oldalon is legyen átírva.

Az oldalakat általában nem szokás megosztani (kit érdekelnek a cookie szabályaink a Facebookon?), de kommentelési lehetőség van. Ha szeretnél hozzászólásokat fogadni, akkor keresd meg és kapcsold be ezt a funkciót az oldal szerkesztésénél.

 

 

WordPress Bejegyzés (Post)

 

A bejegyzések általában friss és időben érzékeny tartalmat tartalmaznak, például híreket, naplóbejegyzéseket, a legújabb gondolataidat.

A bejegyzések a WordPress weboldal blog részéhez tartoznak, és általában fordított időrendi sorrendben jelennek meg. Az újabb bejegyzések a régebbiek fölé kerülnek, hacsak nem jelölöd kiemelt posztként, vagy más néven ragadós posztként. Ebben az esetben ezeket a ragadós kiemelt posztokat listázza ki először, majd a többit fordított időrendben a WordPress.

A bejegyzések publikációs dátummal rendelkeznek, és megjelennek a blog főoldalán és a kategóriákban vagy címkékben történő listázásokban is. Sablontól és a webdesign tervtől függően az például a kapcsolódó bejegyzések között (például az egyes bejegyzéseket követően), vagy a legutóbbi bejegyzésekként az oldalsávban, vagy például a főoldalon. Keresőoptimalizálási szempontból nagyon lényeges, hogy hogyan jelennek meg a weboldaladon a kategóriák, címkék és maguk a blogbejegyzések is. (Ha szeretnél többet tudni a keresőoptimalizálásról, látogass el a PegimaSEO weboldalamra)

 

Dátum archív az oldalsávban

Mivel dátummal rendelkezik minden poszt, így hónap és nap alapján is kilistázhatod a látogatóid számára. kép

Ha több szerkesztője van a weboldalnak, érdemes kiiratni/engedélyezni a szerzőt is. A szerző neve szintén kategóriaként viselkedik. Rákattintva ki tudod listázni a szerző összes bejegyzését. A bejegyzéseket kategóriával és címkével láthatod el. Ha hasonló témakörről írt blogbejegyzéseket ugyanazzal a címkével látod el, vagy ugyanabba a kategóriába sorolod, akkor a kategória, vagy címke kilistázásakor, megjeleníti az összes blogbejegyzést, amit azzal a kategóriával/címkével jelöltél.

 

Wordpress kategória megjelenítése

 

A bejegyzéseket gyakran kommentelhetik az olvasók, és általában lehetőség van a hozzászólások engedélyezésére vagy letiltására. Készíts olyan tartalmat, amihez szívese hozzászólnak az olvasók, de ne fejeltsd el beállítani a hozzászólások menüpontban ezt a funkciót, mert sok kéretlen kommentet is kaphatsz.

A blogbejegyzésekhez tartozó kiegészítő elemek és funkciók segítségével könnyebben rátalálnak a weboldaladra az érdeklődők.

Bármennyi oldalt és blogbejegyzést létrehozhatsz, a mennyiségnek csak a tárhelyed mérete szab határt. Ha a képeket optimalizálod, a videókat külső megosztóról ágyazod be, egy kisebb tárhellyel is értékes és minőségi blogot tudsz építeni.

 

Melyek tehát a legfontosabb különbségek a WordPress oldal és bejegyzés között?

Ez a táblázat igyekszik összefoglalni a legfontosabbakat:

Különbség a wordpress oldalak és bejegyzések között táblázat

 

Fontos!

Az oldalaid és posztjaid kinézete (ahogyan a weboldaladon megjelennek) és a szerkesztőfelület is sablononként változhat! Könnyen elképzelhető, hogy a te választott sablonoddal nem az itt bemutatott képek szerint jeleníti meg a WordPress a szerkesztőt.

A bejegyzések és az oldalak kilistázása az oldalsávban, vagy a láblécben szintén sablonfüggő. Ugyanúgy, mint a menük száma és megjelenése. Válassz olyan sablont, ami az igényeidnek megfelelő, ugyanakkor biztonságos, gyors és nem foglal sok helyet. Ha te nem boldogulsz vele, kérd ki egy webdesigner véleményét.

Az oldalak és bejegyzések használata attól függ, hogy milyen típusú tartalmat szeretnél megosztani a WordPress weboldaladon. Természetesen ez nem kőbe vésett szabály. Előfordulhat, hogy nálad az oldalak is bejegyzésben lesznek, illetve friss, bejegyzés tartalmat szeretnél inkább egy oldalon megjeleníteni. Ez teljesen rendben van addig, ameddig ezt tudatosan és szándékosan így csinálod, tehát a tartalomstratégiád része.